7 bölgede neler yetişir?
Marmara Bölgesi: ayçiçeği, şeker pancarı, pirinç, mısır, zeytin, sebze ve meyveler. Karadeniz Bölgesi: fındık, çay, keten, mısır, zeytin, kivi, turunçgiller. Akdeniz Bölgesi: buğday, pirinç, pamuk, muz, haşhaş, şeker pancarı, zeytin, üzüm. Ege Bölgesi: zeytin, üzüm, incir, pamuk, turunçgiller, elma, kiraz.
Türkiye’de nerede ne yetişir?
Meyve ve sebze, seracılık, Akdeniz bölgesinde turunçgiller, Ege bölgesinde zeytin, tütün, turunçgiller, Trakya’da ayçiçeği, Güney Marmara’da sebze ve meyveler, Karadeniz’de fındık, çay, tütün, tahıllar ve şeker pancarı. Orta Anadolu, Güneydoğu Anadolu bölgesinde pamuk ve tahıllar yetiştirilmektedir.
Ülkemizde hangi ürünler yetişir?
Türkiye, fındık, kiraz, incir ve kayısı üretiminde dünyada birinci; ayva, haşhaş, kavun ve karpuzda ikinci; mercimek, fıstık, kestane, kiraz ve salatalıkta üçüncü; ceviz, zeytin, elma, domates, patlıcan, ıspanak ve biberin ardından dördüncü sırada yer alıyor.
Türkiye’de yetişen sebze ve meyveler nelerdir?
Türkiye, vişne, kestane, kavun, karpuz ve salatalık üretiminde dünyada ikinci, nohut, fıstık, biber ve elma üretiminde üçüncü, ceviz, zeytin, domates, fasulye (taze), ıspanak, mercimek ve haşhaş tohumu (çekirdek) üretiminde dördüncü, çay (kuru) üretiminde dördüncü ve patlıcan üretiminde beşinci sırada yer almaktadır.
Türkiye’nin bölgelerinde ne yetişir?
Endüstriyel bitkiler arasında Türkiye’de en fazla ekim alanına sahip ürünler: pamuk, ayçiçeği ve şeker pancarıdır. Fakir topraklarda daha iyi yetişen bir tarım ürünüdür. … Pamuk. … Şeker pancarı … Çay. … Haşhaş … Keten ve kenevir. … Fotoğraf galerisi.
7 tane bölgemiz nelerdir?
Türkiye’nin idari sınırları olan NUTS ile karıştırılmamalıdır.Akdeniz Bölgesi.Doğu Anadolu Bölgesi.Ege Bölgesi.Güneydoğu Anadolu Bölgesi.İç Anadolu Bölgesi.Karadeniz Bölgesi.Marmara Bölgesi.
Ege Bölgesi’nde ne yetişir?
Bölge; Kestane, zeytin, üzüm ve nar yetiştiriciliğinde ülkenin önde gelen bölgelerinden biridir. Bu meyvelerin yanı sıra turunçgiller, badem, elma, mandalina ve portakal üretiminde de çok önemli bir rol oynar.
İç Anadolu Bölgesi’nde ne yetişir?
İç Anadolu Bölgesi, sebze üretim miktarı bakımından lider konumda olmasa da; havuç, soğan, domates, kavun, karpuz, lahana, hıyar, fasulye ve kabak üretiminde oldukça önemli bir yere sahiptir.
Akdeniz bölgesinde ne yetişir?
Akdeniz Bölgesi’nde ağırlıklı olarak yetiştirilen tarım ürünleri arasında altınbaşak, acı portakal, avokado, muşmula, portakal, limon, bergamot, keçiboynuzu, mandalina, incir ve hurma yer almaktadır.
Karadeniz bölgesinde ne yetişir?
Karadeniz Bölgesi’ndeki türlere bakıldığında; üretim alanında kivi, ceviz, hurma, fındık, çay, kiraz, mandalina ve kestane türleri yetiştirilmekte; çay, üzüm, kiraz, limon, hurma ve mandalina üretim miktarları ise çok önemli olmasa da artmaktadır.
Marmara Bölgesi’nde ne yetişir?
Genel bitki örtüsü bozkırdır. Bölümde yetiştirilen başlıca ürünler şunlardır: buğday, mısır, pirinç, şeker pancarı, ayçiçeği, susam ve patates. Bağcılık ve ayçiçeği yetiştiriciliği çok iyi gelişmiş olduğundan, alkollü içecek ve yağ endüstrileri de buna göre gelişmiştir.
Ülkemizde hangi meyveler yetişir?
TÜRKİYE’DE YETİŞEN MEYVE TÜRLERİ – Sert çekirdekli meyveler. Erik. Şeftali. Kayısı, kiraz. … -Yumuşak çekirdekli meyveler. Elma. Armut. Ayva. Rahatla. … -Sert kabuklu meyveler. Ceviz. Badem. Fındık. Antep fıstığı… -Üzüm benzeri meyveler. Üzüm. Çilek. Dut. Kara dut. … -Subtropikal meyveler. Limon. Portakal. Mandalina … -Tropikal meyveler. Mango. Guava. Papaya.
Ülkemizin en önemli tarım ürünü nedir?
“Buğday unu ihracatında dünya lideri” “Ülkemiz fındık, kiraz, incir, kayısı, ayva ve harnup üretiminde dünya lideridir. Kavun, karpuz, salatalık, pırasa, zeytin, mandalina ve elma üretiminde dünyada ikinci sıradadır. Çilek, nohut ve domates üretiminde dünyada üçüncü sıradadır.
Üzüm ve incir hangi ilde yetişir?
Ülkemizde incir üretiminde önemli rol oynayan iller Aydın ve İzmir’dir. Bu iki önemli ili takip eden Bursa, incir yetiştirme alanları ve üretim miktarları ile öne çıkmaktadır.
Kışta ne yetişir?
Peki kış sebzeleri ve meyveleri nelerdir? İşte mevsimsel ürünler: Sebzeler: lahana, şalgam, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, Brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar. Meyveler: elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane.
Güneydoğu bölgesinde ne yetişir?
Tarla ürünlerinden buğday, arpa, pamuk, mısır, pirinç, susam, mercimek, nohut, tütün, bahçe meyve ve sebzelerinden ise fıstık, badem, incir, kiraz, dut; yetiştirilen başlıca ürünler ise karpuz, kavun, domates, biber, patlıcan, salatalık ve soğandır.
Manisa’nın neyi meşhur meyvedir?
Türkiye üretiminin %85’i şaraplık üzümlerin anavatanı olarak kabul edilen Manisa’da yetiştirilmektedir. Üzüm meyveleri aynı zamanda en önemli tarım ürünüdür. Manisa’da yetiştirilen diğer meyveler arasında şeftali, kiraz, kayısı, zeytin, badem, armut, ceviz, kestane ve nar bulunur. Manisa, ünlü kavun ve karpuzlarıyla Türkiye’de dördüncü sırada yer almaktadır.
Ege Bölgesi’nde ne yetişir?
Bölge; Kestane, zeytin, üzüm ve nar yetiştiriciliğinde ülkenin önde gelen bölgelerinden biridir. Bu meyvelerin yanı sıra turunçgiller, badem, elma, mandalina ve portakal üretiminde de çok önemli bir rol oynar.
Akdeniz bölgesinde en çok ne yetişir?
Akdeniz’in verimli bölgelerinde, hemen hemen her türlü tarım ürününün kolayca bulunabildiği yerlerde, portakal, limon, ekşi portakal, greyfurt ve mandalina üretimi baskındır. Ayrıca bölgede üzüm, karpuz, incir, domates, biber ve zeytin yetiştirilmektedir.