İkileme örnekleri nelerdir?
İndirgemeler ayrı ayrı yazılır: adım adım, yavaş yavaş, sürü sürü, şaşkın, şaşkın (bakan), farklı, derin, kademeli olarak, güzelce, santim santim, parça parça, parça parça (dinleyen), kol kola, sallanarak, vurarak .. vurarak, takım takım, tık tık, yavaşça, kırk elli (yıl), üç beş (kişi), yüz elli (yıllık), vb.
Aşağı yukarı ikileme mi?
Bazı ikilikler şunlardır: az ya da çok, tembel, az ya da çok, ara sıra, saf, az ya da çok, borçlu, donanımlı, çılgın, düzenli, kararsız, daha iyi ya da kötü, sıkı, zor, dağınık, bucak, ormansız, sırılsıklam, bir sepet dolusu amel, yalancı, zaman kaybı, …
İkilemeler hangi yollarla oluşur?
Tekrarlar, kelime tekrarları ve kelimelerin benzer, yakın veya zıt anlamlı kelimelerle yan yana getirilmesiyle ortaya çıkar.
Hangi ikilemeler bitişik yazılır?
Tek heceli sözcüklerle yapılan ikilemeler arasında, telaffuzda vurgusu ikinci sözcüğe (son heceye) kaymış olan ikilemeler, birleşik sözcük haline geldikleri için yan yana yazılır: cızbız, altüstü, cırcır böceği, civciv, çöp, nag, sel, dalga, hoş, yüz ifadesi (olmak), gırgır çekmek gerekir…
Çoluk çocuk ikileme mi?
İkileme, ‘çocuk sahibi olmak, çocuk sahibi olmak’ anlamına gelmektedir. Yüce, ikilemede geçen sözcüklerin Türkçe sözlükte yavru ‘sperm, nesil’ ve meme ‘göğüs çukuru, bağırsak, gerdan’ anlamlarıyla geçtiğini belirtmiş ve ikileme sözcüklerini incelemiştir (1998: 422).
Kılık kıyafet nasıl bir ikileme?
Oluşum biçimleri İkileme örnekleri Oluşum biçimleri yukarı ve aşağı, ileri ve geri, iyi ve kötü, az veya çok Karşıt anlamlı sözcüklerin kullanımı, kılık değiştirme, akıllı, uslu, yüksek sesli, eş anlamlı sözcüklerin kullanımı, eğri, belirsiz, küçük, her türlü toplanma, biri anlamlı diğeri anlamsız sözcüklerin kullanımı, 5 satır daha
Akça pakça ikileme mi?
Türkçedeki “açık rakısı”, “akça pakça”, “apar topar” ikilemelerinin kelime dizilimleri arasında fonetik bir benzerlik bulunurken, “ışişik”, “sille tokat”, “sevip okamak”, “kör lame” ikilemeleri arasında da anlamsal bir ilişki bulunmaktadır.
Çepeçevre ikileme mi?
Sıfat veya zarf işlevi gören güçlendirilmiş kelimeler yan yana yazılır: berrak, beyaz, tamamen, her tarafı, çıplak, düz, düpedüz, derin gökyüzü, parlak gün, zifiri karanlık, kuru, koyu mavi, menekşe, kırık, sağlam, çok sarı, ıslatılmış, sırılsıklam, keskin, gür, vb.
Hangi ikilemeler tek başına kullanılamaz?
7 Bazı ikilemelerde (mutlu çocuk, çarpık, bakımsız, seyrek, çöp, düzensiz vb.) kelimelerden biri veya her ikisi tek başına kullanılamaz.
Yorgun argın ikileme midir?
“Perişan”, “parçalanmış”, “tatsız”, “tuzsuz”, “yalvarıyor”, “yaz” ve “yorgun” gibi çarpımlar genellikle iki bağımsız kelimeden oluşur.
Acı tatlı ikileme mi?
İslami dönem Türk edebiyatının ilk ürünlerini sayan Karahanlı Türkçesi metinlerinde, söz dizimi öğesi olarak önemli bir ikileme bulmak mümkündür: Kutadgu Bilig’de: acıġ sücig ‘acı-tatlı’, adaş koldaş ‘kardeş, dost, eş-dost’, bilge bügü ‘alim, bilge, akıllı’, lebenstirig ‘diri’, çav kün ‘şan, şöhret, …”
Uslu uslu ikileme midir?
Eş anlamlılardan oluşan tekrarlar: » akıllı, iyi, gürültülü, güçlü, kılık değiştirmek… Zıt anlamlılardan oluşan tekrarlar: » ileri geri, az ya da çok, er ya da geç, büyük çapta, büyük ve küçük…
Şipşak ikileme mi?
ŞİPŞAK KELİMESİNİN ANLAMI İndirgemelerde, bunları tek tek mi yoksa yan yana mı yazılacağı genellikle kararsız kalır. Hızlı anlamına gelen bu ikileme, sıklıkla yanlışlıkla “hızlı” olarak yazılır. Doğru kullanım, bir anlık görüntü biçiminde olmalıdır.
Yüz yüze ikileme mi?
Yüz yüze ayrı mı yazılır? İfadeyi daha etkileyici kılmak ve anlamı güçlendirmek için zıt, eş anlamlı, yakın veya uzak sözcüklerin yan yana kullanılmasıyla oluşturulan kelime gruplarına “çiftlemeler” denir. “Yüz yüze” ifadesi de her zaman ayrı yazılan bir ikileme ve belirlemedir.
Deyince mi diyince mi?
Öte yandan, say ve eat tek heceli fiillerinde, i ünlüsü söyle, söyle, söyleyelim, diyelim, öyleyse; yiyen, yiyerek, yiyen, yiyelim, ye, ne zaman ye, ye, vb. şeklinde de yazılır. Ancak örneğin, söylediğinizde, kelimelerdeki e harfi yazımda korunur.
İkileme nasıl yapılır?
İkilemeler şu şekillerde oluşur: Aynı kelimenin tekrarıyla oluşan ikilemeler: » koşmak, yavaş, güçlü… Eş anlamlı kelimelerden oluşan ikilemeler: » akıllı, sağlıklı, güçlü, kılık değiştirmek… Zıt anlamlı kelimelerden oluşan ikilemeler: » ileri geri, az ya da çok, er ya da geç, azar azar, büyük ya da küçük…
İkilemeler nedir 4. sınıf?
Günlük hayattaki cümlelerde de sıklıkla kullanılır. İkilik nedir? İkileme, cümlenin anlamını güçlendirmek, kuvvetlendirmek ve daha çekici hale getirmek için aynı sözcükleri, eşanlamlıları veya zıt anlamlıları yan yana kullanarak oluşturulan bir kelime grubudur.
Masmavi ikileme mi?
İkilemeler üzerine ilk sözlük 2007 yılında oluşturulmuş; Türkçe İkilemeler Sözlüğü (AKYALÇIN, 2007:14) adlı çalışmada m, p, r, s ve l, a, e harflerini içeren sözcükler (gür, kırmızı, temiz, koyu mavi, tamamen çıplak, yapayalnız) oluşturulmuştur.
Olursa olsun ikileme mi?
{-I} ekinin kullanıldığı lehçelerde, fonetik yapısı ne olursa olsun, bütün çok heceli fiil köklerinde {-I} ekiyle ikileme görülür.