Buğdaya pas ilacı hangi ayda atılır?
Diğer ekili ve yabani otlarla, özellikle buğdayla beslenirler. Kımıl mücadelesi esas olarak nisan ayının ikinci haftasından itibaren ilkbaharda ovalara gelen yetişkinlere karşı yapılır. Toplu iniş alanlarında mücadeleler hemen ve gecikmeden başlar.
Buğdayda pas hastalığı verimi etkiler mi?
Buğday bitkisi üreticilerimizin büyük bir kısmının gelir kaynağıdır ve stratejik öneme sahiptir. Buğdaydaki pas hastalıkları, iklim koşullarının salgınlara yol açtığı yıllarda önemli verim kayıplarına yol açar.
Ekinde pas hastalığı neden olur?
Sarı pas (Puccinia striiformis West): Bu hastalığın sporları sporlar halinde çoğalır ve ilkbaharda aktif hale gelir. Hava sıcaklığı 15°C ile 20°C arasında ve ortam nemi %90 olduğunda, bu sporların gelişimi için uygun bir ortam yaratılır. Bu hastalığa mantarlar neden olur.
Buğday pas ilacı hangisi?
FindPlant NameLicensed BkuAktif MaddeWHEATSIDNAY SE (GELİŞTİRİLMİŞ)100 g/l Azoxystrobin + 80 g/l TetraconazoleWHEATTRUNFO T (İTHAL)200 g/l Azoxystrobin + 200 g/l TebuconazoleWHEATEXENTIS 350 SC (İTHAL)200 g/l Azoxystrobin + 150 g/l ProthioconazoleWHEATEXENTIS 350 SC (İTHAL)200 g/l Azoxystrobin + 150 g/l ProthioconazoleWETTER (MANUEL)296 g/l Azoxystrobin + 218 g/l Flutriafol11 satır daha
Pas ilacı atıldıktan sonra yağmur yağarsa ne olur?
Sistemik bir pestisit ise, genellikle yağmur erozyonuna karşı daha dirençlidir. Örneğin, püskürtmeden sonra bir saat içinde yağmur yağarsa, pestisitin etkinliğini temelde etkilemez. Tiyofanat, karbendazim, triadimefon, vb. Uygulandığında, bitkinin %80’i 4 saat içinde dokulara emilir ve aktif madde…
Buğdayda yüksek verim nasıl alınır?
Genel bir kılavuz olarak buğday yetiştiriciliğinde dekara 600 kg’ın üzerinde verim elde etmek ve dengeli gübreleme sağlamak için 12-14 kg/gün saf azot ve 4-5 kg/gün fosfor dozları yeterlidir. Fosforlu gübreler ekim sırasında veya ekimden önce toprağa uygulanmalıdır.
Pas hastalığı verimi ne kadar düşürür?
Tahıl büzülmesi ve özgül ağırlık azalır, bu da hem verimi hem de kaliteyi azaltır. Zor enfeksiyonlardan kaynaklanan ortalama verim azalması yaklaşık %15’tir, ancak zor enfeksiyonlar verimi %40’a kadar azaltabilir. Tahıl büzülmesi ve özgül ağırlıkta azalma hem verimi hem de kaliteyi azaltır. Zor enfeksiyonlardan kaynaklanan ortalama verim azalması yaklaşık %15’tir, ancak zor enfeksiyonlar verimi %40’a kadar azaltabilir.
Pas hastalığı nasıl geçer?
Hastalık durumunda, uygulama 3 veya 5 günlük aralıklarla yapılabilir (hastalığın şiddetine bağlı olarak). Klor dioksitin pas hastalığına neden olan mantarları öldürdüğü ve hastalığın ilerlemesini durdurduğu bilinmektedir. Klor dioksit, bitkiye zarar vermeden hastalığı kontrol etmenin etkili bir yöntemidir.
Buğdayda başak yanıklığı neden olur?
Patojen (Fusarium spp.) mısır ve otların bitki kalıntılarında kışlar, ilkbaharda yağışlı havalarda çoğalır ve rüzgar ve su yoluyla tahıl bitkilerinin başaklarına ulaşır. Hastalığın bir diğer kaynağı da hastalıkla enfekte olmuş tahıllardır (tohumlar).
Pas ilacının adı nedir?
PAS MİKROFON (Aculops lycopersici)
Pas tehlikeli mi?
Demir oksijenle birleştiğinde demir oksit veya pas oluşturur. Pas, yumuşak, gözenekli ve kırılgan olan demirin yüzeyinde oluşur. Daha fazla pas oluştukça, pul pul dökülür ve sonunda demir parçalanır. Pas, gıda için güvenli bir malzeme değildir, bu nedenle yutulmamalıdır. Demir oksijenle birleştiğinde demir oksit veya pas oluşturur. Pas, yumuşak, gözenekli ve kırılgan olan demirin yüzeyinde oluşur. Daha fazla pas oluştukça, pul pul dökülür ve sonunda demir parçalanır. Pas, gıda için güvenli bir malzeme değildir, bu nedenle yutulmamalıdır.
Buğdayda yaprak sararması neden olur?
Azot eksikliği. Azot eksikliği bitkinin genel olarak sararmasına, alt yaprakların sararmasına ve yaprak uçlarından içeriye doğru ölmesine neden olur (Şekil 1). Azot eksikliği ayrıca kardeşlenme, uç büyümesi ve kök büyümesinin azalmasına neden olur.3 Nisan 2020Azot eksikliği. Azot eksikliği bitkinin genel olarak sararmasına, alt yaprakların sararmasına ve yaprak uçlarından içeriye doğru ölmesine neden olur (Şekil 1). Azot eksikliği ayrıca kardeşlenme, uç büyümesi ve kök büyümesinin azalmasına neden olur.
Buğdaya pas ilacı atılmazsa ne olur?
Hastalık ciddi verim kayıplarına neden olabiliyor. Boyraz, sarı pas hastalığının gelişiminin alt yapraklardan üst yapraklara doğru gerçekleştiğini vurgulayarak, “Hastalık başakçığın hemen altındaki bayrak yaprağına ulaştığında çok ciddi verim ve kalite kayıplarına neden oluyor.” dedi.
Buğdaya sarı pas ilacı ne zaman atılır?
Genel olarak, püskürtme için en iyi zaman, bayrak yaprağının tamamen açıldığı yaprak döneminin sonu veya başakların çıkmasından önceki zamandır. Erken aşamalarda bitkinin üst kısımlarına ilerleyen bir istila durumunda, bayrak yaprağının çıkmasını beklemek gerekir. Gerekirse, püskürtmeden 3 hafta sonra ikinci bir püskürtme uygulanabilir.
Buğdayda sarı pas nedir?
Sarı pas (Pucinia striiformis): Hastalık, hava sıcaklığının 10–15 °C olduğu ilkbaharda buğday tarlalarında görülmeye başlar. Yaprakların üst yüzeyinde makine dikişine benzer limon veya turuncu renkli püstüller oluşur. Bu püstüllerden oluşan milyonlarca yaz sporu rüzgarla çevreye yayılır.
Pas ilacı dekara ne kadar atılır?
İlaçlamada dekara 2 kg %5 oranında karboril etken maddeli pestisit püskürtücülerle püskürtülmektedir.
Buğday ilaçlama ne zaman yapılır?
Buğdayda çıkış sonrası ilaçlamada, yabancı otlar 2-6 yapraklı olduğunda ilaçlama yapılmalıdır. Gecikmeli ilaçlama amacını yitirmiştir. 1 m2’de 19 veya daha fazla yabancı ot olduğunda ilaçlama yapılmalıdır.
Çeltik pas ilacı ne zaman atılır?
Genel olarak, püskürtme için en iyi zaman, bayrak yaprağının tamamen açıldığı yaprak döneminin sonu veya başakların çıkmasından önceki zamandır. Erken aşamalarda bitkinin üst kısımlarına ilerleyen bir istila durumunda, bayrak yaprağının çıkmasını beklemek gerekir. Gerekirse, püskürtmeden 3 hafta sonra ikinci bir püskürtme uygulanabilir.
Nisan ayında buğdaya hangi gübre atılır?
Üre gübresi kullanmak isteyenler nisan ayının ilk haftasında uygulamayı tamamlamalıdır. Ekmeklik buğday, arpa ve sert buğdaya sulama koşullarında iki kez uygulanması önerilen azotun ilk porsiyonu kardeşlenme dönemi sonunda ve sap başlangıcında 15 kg’dır.
Tavsiyeli Bağlantılar: Down Sendromlu Bebeklerde Burun Kemiği Olur Mu